Lichtjes oorlogsgraven

Lichtjes bij oorlogsgraven op Kerstavond 2023

Op Kerstavond 24 december 2023 plaatste de voorzitter van de Oranjevereniging lichtjes bij de drie oorlogsgraven op de algemene begraafplaats plaatsen. Sinds enkele jaren wordt deze handeling in veel gemeenten in ons land verricht. Het is een waardevolle traditie dat wij ook op Kerstavond onze gevallenen herdenken.

Op de Algemene Begraafplaats van Westmaas zijn drie Nederlandse oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog.

Nicolaus Bout was als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten actief in het verzet. Is in maart 1945 na verraad gearresteerd en op 3 april van dat jaar in Rotterdam gefusilleerd. Hij is begraven op de begraafplaats in Westmaas.

Jacob van Etten zat in het verzet en nam dienst bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij werd op 4 mei 1945 gedood bij een poging om Duitse soldaten gevangen te nemen. Hij is begraven op de begraafplaats in Westmaas.

Johannes Kolf was politieman en sloot zich later in Friesland aan bij het verzet. Hij nam o.a. deel aan de beroemde overval op de Strafgevangenis van Leeuwarden waarbij 51 mensen werden bevrijd. Kolf werd op 29 januari 1945 na verraad op de vlucht dodelijk getroffen. Hij is begraven op de begraafplaats in Westmaas.

Voor meer informatie zie de wandelroute Sporen WOII Westmaas.