Herdenking De Vijf van Greup

Geschiedenis

In de vroege morgen van 7 augustus 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, maakt een Britse Wellington bommenwerper een noodlanding aan de 1e Kruisweg nabij Greup.

Het vliegtuig behoort tot de No. 11 Operational Training Unit van de Royal Air Force en heeft zes bemanningsleden aan boord. Het toestel was uit koers geraakt en boven Frankrijk aangeschoten, waarna het zonder brandstof kwam. Na de noodlanding steekt de bemanning de bommenwerper in brand. Burgers uit de directe omgeving stromen snel toe. Enkelen van hen helpen de bemanning weg te komen, anderen geven kleding, levensmiddelen en geld. De Duitse bezetter moet een voorbeeld stellen en reageert met een harde represaille. Soldaten drijven met geweld de mannelijke bevolking van Westmaas en Greup bijeen op het schoolplein van Westmaas en verrichten huiszoekingen in de omgeving. Diezelfde avond en de daarop volgende dagen worden in totaal veertien mannen opgepakt en afgevoerd naar Rotterdam om aldaar berecht te worden. Hun families blijven in verwarring achter. De zes bemanningsleden worden binnen 36 uur achterhaald en krijgsgevangen gemaakt. Na de rechtszaak op 14 augustus 1941 worden zes van de veertien mannen vrijgelaten. De andere acht mannen worden veroordeeld: drie van hen krijgen lange gevangenisstraffen en vijf mannen van Greup betalen de hulp aan de geallieerde bemanningsleden met hun leven. Op 19 september 1941 worden zij gefusilleerd. Tot op de dag van vandaag is de laatste rustplaats van deze vijf mannen onbekend.

Voor meer informatie kijk op www.de5vangreup.nl, en kijk onder ‘statuten en documenten’ naar het boek: Oorlog in Westmaas

Terugblik 2022

Op 19 september 2022 vond de herdenkingsceremonie plaats van de fusillade van “De Vijf van Greup”. Door ziekte van burgemeester Aptroot hield locoburgemeester Paul Boogaard de toespraak. Twee nabestaanden van “De Vijf van Greup”, te weten mevr. Mariël van Steensel en mevr. Ina Middelkoop-van Steensel hielden een voordracht. Zangeres Hanny Majoor zong “We’ll meet again” en twee scholieren van de adoptieschool Willem van Oranje te Oud-Beijerland droegen een gedicht voor. Na het taptoesignaal en het Wilhelmus gespeeld door Arie Zwijgers werden er kransen gelegd en volgde een defilé langs het monument. Op deze bijeenkomst, die door de secretaris van onze vereniging werd bijgewoond, waren zo’n 100 belangstellenden aanwezig. De herdenking werd opgeluisterd door militaire voertuigen van Keep them Rolling.