Rood-wit-blauw

De vlag van Nederland is de vlag van het land Nederland. Zij staat daarnaast symbool voor de eenheid en deonafhankelijkheid van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Het rood-wit-blauw is zowel te land als ter zee in gebruik als civiele vlag, dienstvlag en oorlogsvlag.

De Nederlandse vlag is een horizontale driekleur in rood, wit en blauw. In de vlaginstructie van het Ministerie van Algemene Zaken worden de kleuren benoemd als helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Over de afmetingen van de vlag zijn geen voorschriften. In de niet-bekrachtigde Vlaggenwet van 1937 werd de
verhouding tussen hoogte en lengte vastgesteld als 2:3, over het algemeen wordt die verhouding nog steeds nagevolgd. De drie banen zijn even hoog.